Förenkla och säkra åtkomsten till gymmet med ett digitalt passerkontrollsystem! Den mest förekommande lösningen, baserat på både teknisk och praktisk användning hos gym och träningsanläggningar här i Sverige, är RFID-baserade passersystem där medlemmarna får en liten tagg eller kort. Dessa taggar programmeras individuellt och ger ett tryggt och flexibelt tillträde till gymmet, ofta i kombination med ett elektroniskt lås och en loggning av vem som öppnat dörren. I och med att en RFID-tagg kan blippas både snabbt och enkelt, så går det dessutom att hantera större flöden av besökare på ett smidigt sätt. Vi diskuterar vidare om passagesystem nedan, detta vill du inte missa!
Glöm nyckeln – nu är det digitalt som gäller!
Ett passersystem är en typ av åtkomstkontroll som elektroniskt styr vem som får komma in i en byggnad, eller ett avgränsat område. Traditionellt har många företag, myndigheter och verksamheter använt passersystem för att reglera inträde, men tekniken blir allt vanligare även inom exempelvis gym, kontorshotell och olika typer av föreningslokaler. I grunden handlar det om en kombination av en fysisk spärr – ofta en elektromekanisk dörr eller grind – och en verifieringsenhet som identifierar den som vill passera. Identifieringen kan ske genom kort, RFID-tagg, kod, mobilapp eller biometriska data som fingeravtryck.
Den elektroniska delen kommunicerar med en central styrenhet, vilken kontrollerar om användaren har behörighet för vald passagepunkt. För gym kan man, beroende på mjukvaran, schemalägga när en viss tagg eller kod ska fungera. Exempelvis kan man ge dagpass-medlemmar rätt att öppna ytterdörren och omklädningsrummet dagtid, medan övriga dörrar eller tider förblir låsta. Genom loggning och datainsamling kan dessutom gymmet följa medlemsflöden, vilket i sin tur gör det enklare att planera städning, bemanning och andra resurser.
Fördelar jämfört mot traditionella låssystem
Digitala passerkontrollsystem har flera fördelar mot det traditionella nyckellåset, du vet, det där med metallnycklar. Först och främst slipper verksamheten, såsom ett gym, problemet med borttappade eller kopierade nycklar. Nycklar kan relativt enkelt återskapas och är svåra att spåra, men en elektronisk tagg kan avaktiveras om den förloras eller inte längre ska vara giltig. Dessutom är det möjligt att när som helst ändra åtkomstreglerna centralt, vilket ger större flexibilitet än att byta hela låscylindern när en nyckel försvinner.
En annan aspekt är att passersystem kan ge detaljerad information om vilka som befinner sig i lokalerna och när. Denna information används både för säkerhetsändamål och för statistik kring besöksflöden. Inom exempelvis gymmiljöer, där medlemmar kan ha olika abonnemangstyper eller endast tillgång till delar av anläggningen, blir det praktiskt att låta systemet automatiskt avgöra vilken behörighet en individ har.
I många fall integreras passersystemet med betalningslösningar eller medlemsappar, vilket innebär att när ett medlemsskap löper ut så stängs åtkomsten automatiskt. Systemet kan då även fungera som en del av en helhetslösning för administration av kundavtal. Likaså vad gäller flerbostadshus och dylikt. Flyttar du, så stryks åtkomsten helt enkelt.
Det finns dock ett par saker att ha i åtanke också
Trots att de moderna systemen erbjuder väldigt många fördelar, så finns även ett par potentiella nackdelar, om man kan kalla det så. Ett passagesystem är nästan alltid beroende av strömförsörjning och ibland även av ett nätverk. Vid strömavbrott eller systemfel kan dörren ställas i antingen ett öppet eller ett låst läge, beroende på hur systemet är konfigurerat. Detta kan skapa osäkerhet om elförsörjningen inte är robust eller om reservkraft saknas.
Ett annat potentiellt orosmoment är integritets- och datasäkerhet. Digitala system loggar passager, vilket är bra för översikt och statistik, men innebär samtidigt att personuppgifter behöver hanteras på ett korrekt sätt. Gymägare, fastighetsägare osv. måste följa gällande dataskyddsförordningar (GDPR), och ett slarvigt uppsatt system kan utgöra en risk för intrång eller dataläckor.
Utöver det tekniska finns det också en kostnadsfråga. Att köpa in eller leasa ett elektroniskt passerkontrollsystem är ofta dyrare än ett enklare nyckelsystem, i alla fall initialt. Dock får man räkna med att digitala system ofta sparar tid och pengar på sikt – särskilt i miljöer där man annars skulle byta lås när nycklar försvinner, eller där medlemsflödet är stort.
Olika slags passersystem
Det finns en som sagt en rad varianter av passersystem, vilka alla bygger på någon form av elektronisk eller digital identifiering. Här tar vi en kort genomgång av respektive lösning:
– Kort- och taggbaserade system – använder RFID (blipp) eller magnetremsor.
– Kodlås – där en användare knappar in en PIN-kod i en terminal.
– Mobilapp och Bluetooth – man har alltid i sin smartphone för autentisering.
– Biometriska system – såsom fingeravtryck, handgeometri eller rentav ansiktsigenkänning.
Gemensamt för de flesta är att ett centralt system kontrollerar om det som presenteras – vare sig det är en kod, tagg eller ett fingeravtryck – finns med i behörighetsdatabasen. Vid bekräftelse skickas en signal för att låsa upp dörren.
Självklart finns där även system som kombinerar flera av de olika teknikerna, såsom taggar, kort och smartphones, ett sådant passersystem är t.ex. Atrium Krypto från CDVI.se! Detta användarvänliga och skalbara passersystem är perfekt till alltifrån de minsta verksamheterna till medelstora gym, bostadsrättsföreningar och kontor, samt mer därtill.
Den vanligaste varianten av passagekontroll
Ser man till lägenhetsbyggnader, kontorslokaler eller kommersiell gymverksamhet här i Sverige, så är det helt klart RFID-baserade system med taggar, nyckelbrickor eller kort som toppar listan. De är relativt enkla att installera, har en låg kostnad per användare och erbjuder hög flexibilitet. Kodlås kan förekomma, men anses ibland ge sämre kontroll då koder kan delas mellan personer. Biometriska passersystem används i en del exklusivare anläggningar, men tekniken är dyrare att implementera och kräver mer integritetsarbete.
RFID-tekniken är beprövad och kan anpassas efter både små och stora gym. Det är dessutom enkelt för medlemmarna att hantera en tagg: den hängs ofta på nyckelknippan eller i träningsväskan. När medlemmen lägger taggen mot läsaren, går en förfrågan till systemets databas som sedan ger klartecken för dörren att öppnas.
Passersystem inom gym- och träningsanläggningar
Inom en gymanläggning kan passersystemet omfatta ytterdörr, omklädningsrum, personalutrymmen och särskilda salar där vissa pass äger rum. Genom att integrera passersystemet med ett bokningssystem kan en gruppträningstid automatiskt ge behörighet till salens dörrar för de inbokade deltagarna. På så vis blir passersystemet inte enbart ett sätt att hålla obehöriga ute, utan också ett planeringsverktyg.
Säkerhetsmässigt är det värdefullt att veta vem som är i lokalerna, särskilt vid obemannade öppettider. Skulle en olycka inträffa under sena kväller kan det vara en fördel att veta hur många som tränade vid tillfället. Vissa gym har dessutom ett så kallat larmsystem eller nödknapp som kan sammankopplas med passerkontrollen, vilket ger ytterligare säkerhet om någon skadar sig eller om obehöriga försöker ta sig in.
I modern design strävar allt fler träningscenter efter en automatiserad drift, där personal finns på plats bara vid utvalda tider för försäljning och kundservice, medan medlemmar annars sköter sitt eget inträde med tagg. Detta blir möjligt tack vare passersystemets höga driftsäkerhet och flexibla schemaläggning.
Förhindra delning av medlemskapet!
En utmaning för vissa gym är att medlemmar kan låna ut sin tagg, eller kod till vänner som vill träna gratis. RFID-tagg eller kodlås gör det teoretiskt möjligt att flera personer delar en och samma identitet. För att motverka detta finns olika angreppssätt. Ett är att använda videokamera, BankID eller QR-kod vid ingången, och att tydligt informera om att obehörig användning kan leda till avstängning av medlemskapet.
Ett annat sätt är att koppla biometriska data till passersystemet. Exempelvis kan en användare få sin RFID-tagg kopplad till ett fingeravtryck eller en ansiktsigenkänning som valideras i samma stund taggen presenteras. Denna lösning är mer avancerad och kräver att gymmet följer strikta regler för personuppgiftshantering, men gör det svårare för en medlem att låna ut sitt “pass”.
Ytterligare en metod är att regelbundet granska passageloggar och identifiera onormalt användarbeteende, som att samma tagg används många gånger under en kort period eller vid tider som inte överensstämmer med köpt abonnemang. Genom att göra slumpmässiga kontroller, och påtala i medlemsvillkoren att otillåten utlåning kan leda till avstängning, kan många fall av missbruk förebyggas.
Andra användningsområden för passagesystem
Fastän gym är en typisk miljö för åtkomstkontroll, så finns tekniken praktiskt taget överallt inom modern bygg- och fastighetsförvaltning. Du stöter säkert på den dagligen! Kontorslokaler, sjukhus, skolor och offentliga verksamheter använder passersystem för att reglera vilka personer som får tillträde till olika rum. Inom bygg- och anläggningsprojekt kan man se temporära lösningar med kortläsare vid grindar och dörrar, vilket gör att arbetsgivare kan följa närvaro och kontrollera säkerheten på plats. Personalliggare någon!?
Vid evenemang och arenor förekommer också liknande system för besökare och VIP-områden. Genom att programmera ett RFID-armband eller digital biljett i en app, kan arrangörer anpassa vilka sektioner eller loger en besökare får tillträde till. När det gäller såväl mindre som större bostadsrättsföreningar börjar man även se en övergång från nycklar till passersystem för entréer, trappuppgångar och gemensamma utrymmen, som tvättstugor och förråd. På så sätt minskar man risken för nyckelkopior i omlopp, och styrelsen kan snabbt spärra förlorade “nycklar”.
I takt med att tekniken utvecklas och priset sjunker, blir passersystem en naturlig del av allt fler verksamheter, inte bara för säkerhetens skull utan även för att kunna övervaka flöden och skapa en bättre användarupplevelse. Dessutom kan data från systemen hjälpa fastighetsägare att optimera driften, till exempel genom att se när en byggnad är som mest frekventerad och justera värme, ventilation samt belysning därefter.
Vi summerar – därför ska ditt gym ha ett passersystem, helst redan igår!
Ett passersystem för gym och fitnessanläggningar kan ses som en modern och flexibel ersättare till det traditionella nyckellåset. I grunden definieras ett system för passage, av sin digitala identifiering – vanligtvis RFID-taggar i just gymmiljöer – som gör det enkelt för medlemmarna att komma in när de vill träna, samtidigt som gymägaren behåller full kontroll över behörigheter och åtkomsttider. De huvudsakliga fördelarna är enkel administration, hög säkerhet och anpassningsbarhet. Möjliga nackdelar rör beroendet av ström och nätverk, kostnader för systemets införande samt krav på dataskydd.
Bland olika varianter av passersystem är RFID-baserade kort och taggar mest utbredda inom gym, men biometriska lösningar och mobilappar förekommer som komplement eller alternativ. Med hjälp av kameraövervakning, biometrisk autentisering eller smart logghantering kan man även minska risken för att någon utomstående använder en medlems tagg. Slutligen sträcker sig användningsområdena långt bortom träningsbranschen – passersystem förekommer i så gott som varje sektor där säkra och smidiga inpasseringsrutiner är viktiga, från vårdinrättningar och kontorslokaler till bostäder och arenor.
Övertygad om att detta är rätt lösning för dig? Investera då i ett passerkontrollsystem, för att på så sätt säkerställa att ditt gym- och fitness bara öppnar de som har betalat, och därmed rätt att tillträda, samtidigt som systemet ger en positiv upplevelse för legitima medlemmar. När tekniken dessutom kan logga statistik, integreras med fakturering och erbjuda flexibla öppettider, så blir ett modernt passersystem en naturlig ryggrad i många gymverksamheter. Totalt sett innebär detta en säkrare, mer effektiv och mer användarvänlig anläggning. Du kan bara vinna på detta, inte förlora!