hur man borrar i betongvägg

Hur borrar man i betongvägg, kakel, glas, speglar etc?

Om man borrar i en i en betongvägg, kakel eller glas, så går det helt sonika inte plocka upp första bästa borr ur verktygslådan, utan det behöver vara specifikt för respektive ändamål! Att borra i dessa hårda och ofta spröda material kräver inte bara rätt typ av borr – det kräver också en god insikt i materialets struktur, korrekt verktygsval, rätt teknik och i vissa fall även kylning. Ett felaktigt borrval leder ofta till allt från förstörda verktyg till sprickbildning, skador på väggen och ett oönskat slutresultat förstås. I artikeln nedan går vi igenom detta mer i detalj så att du som läsare får mer kött på benen inför stundande renoveringar eller projekt.

Att tänka på när man borrar i betongvägg, glas eller kakel!

Ska man borra i betong, kakel och glas / speglar, så finns det en del att ha i åtanke. Dessa material är mycket hårda, ofta spröda, och har låg tolerans för punktbelastning och friktion. Därför måste man anpassa både borrtyp, maskin och teknik efter varje enskilt material. Även om syftet är detsamma – att skapa ett hål – skiljer sig förutsättningarna dramatiskt beroende på vad man borrar i.

Betong är ett heterogent material, ofta armerat med stål, vilket innebär att du kan stöta på både sten, cement och metall i samma hål. Kakel består vanligtvis av keramiska eller porslinsbaserade plattor med en mycket hård glasyryta. Glas och speglar är amorfa, spröda material med mycket låg elasticitet – vilket innebär att de kan spricka eller explodera av minsta felaktiga tryck eller värmeökning.

Egentligen är det ingen större match att borra i dessa material, det görs inom flera olika hantverkaryrken och industrier dagligen, men det måste såklart göras på rätt sätt.

borrning i kakel här krävs särskilda kakel- och glasborr för att keramiken inte ska spricka
Borrning i kakel – Här krävs särskilda kakel- och glasborr för att keramiken inte ska spricka.

Glöm inte att materialen finns i olika skepnader

Samtliga av dessa material, dvs. betong, kakel och glas, finns i olika varianter, och respektive kräver sina tillvägagångssätt. Här raddar vi upp är några vanliga exempel:

Betong
Kan vara bl.a. lättbetong (t.ex. Leca), massiv betong, eller armerad betong. Lättbetong är enklare att borra i, men ger inte lika bra fäste. Om man borrar i en armerad betongvägg eller betongplatta, så kräver det oftast slagborr eller borrhammare, samt betongborr av hög kvalitet vad gäller materialvalet.

Kakel
Varierar i hårdhet beroende på om det är keramik eller porslin. Porslinsplattor är extremt hårda och ofta glaserade – här krävs diamantborr eller hårdmetallborr.

Glas
Finns i floatglas, härdat säkerhetsglas och laminerat glas, samt spegelglas osv. Vanligt floatglas kan borras med rätt teknik, men härdat glas spricker direkt vid punktbelastning och går inte att borra alls, där måste håltagningen ske FÖRE härdning. Laminerat glas kräver speciell teknik och kylning. Speglar faller på samma teknik som planglas, dvs. att man använder avsedda glasborr.

Att identifiera materialets sammansättning innan man påbörjar borrningen är avgörande. Att behandla ett material som vore det ett annat är en vanlig orsak till misslyckade borrhål och skador.

Varianter av borr

För att borra säkert och effektivt i dessa material krävs specialiserade borr, konstruerade för att hantera just den typ av motstånd materialet ger.

Betongborr (mur- eller stenborr)
Dessa borrar är oftast tillverkade av höglegerat stål med ett hårdmetallspets, vanligtvis av volframkarbid (tungsten carbide). De är ofta spiralformade för att transportera ut damm och grus från borrhålet. Spetsen är asymmetrisk eller mejselformad för att slå sönder materialet vid slagborrning.

Kakelborr
Kakelborrar är ofta tillverkade av hårdmetall eller har diamantbeläggning. Diamantborr finns i både spiralform och som hålsågar, där de fungerar som en ring som sågar sig igenom glasyren. Vissa kakelborrar är utformade med pilformad spets, vilket ger en mer kontrollerad centrering vid borrstart.

Glas- och spegelborr
Den här typen av borr har en spets i form av ett spjut, ofta tillverkad i hårdmetall eller diamantbelagd. Konstruktionen är gjord för att minska trycket och sprickrisken vid kontakt med glasytan. Kylning är ett absolut krav – ofta används vatten för att motverka värmeuppbyggnad och därmed sprickbildning.

spjutformade borr är särskilt framtagna för att man ska kunna borra i kakel klinkers glas och speglar
Spjutformade borr är särskilt framtagna för att man ska kunna borra i kakel, klinkers, glas och speglar!

De bästa borren för respektive material?

För betong
Borr med hårdmetallspets (SDS-plus eller SDS-max beroende på borrmaskin), gärna i kombination med en borrhammare om det gäller armerad betong. Slagfunktionen hjälper till att krossa materialet snarare än att skära.

För kakel
Diamantborr eller hårdmetallborr utan slagfunktion. Starta långsamt och arbeta metodiskt.

För glas och speglar
Spjutspetsad glasborr, diamantbelagd hålsåg för större hål. Använd låg hastighet och kyl hela tiden.

Trött på borr som ständigt ger med sig efter att de enbart brukats fåtal gånger? Spana in högkvalitativa hårdmetallborr från Göhlins i Gnosjö, kvalitet som står sig från projekt till projekt!

Välj rätt borrmaskin!

Val av borrmaskin påverkar både resultat och säkerhet.

Slagborrmaskin
Så kallad slagborr används som sagt om man borrar i hårda material som betong, betongvägg, betonggolv, tegel och dylikt. Slagfunktionen hjälper till att krossa materialet snarare än att bara borra igenom.

Borrhammare
Mer kraftfull än slagborr. Det givna valet vid borrning i armerad betong!!

Vanlig borrmaskin utan slagfunktion
Lämplig för glas, speglar och kakel – men endast om hastigheten är justerbar. För glas krävs låg hastighet.

Skruvdragare eller batteridriven borrmaskin
Ej rekommenderad för betong, men kan användas för kakel och glas med rätt borr och försiktig hand. Se till att batteriet är fulladdat dock, så att där finns kräm i det för höga hastigheter!

Maskinens varvtal, momentinställning och möjligheten att stänga av slagfunktionen är avgörande faktorer. Borrmaskinens chuck måste också vara kompatibel med de borr som används – SDS-fäste är standard för betongborr.

slagborr eller borrhammare krävs om betongen är hård och armerad
Slagborr eller borrhammare krävs om betongen är hård och armerad.

Tips för att undvika sprickor och skador

Sprickor, utslagna kakelplattor och splittrat glas uppstår ofta på grund av felaktig teknik. Här är några professionella tips:

Förborra försiktigt
Använd lägsta möjliga hastighet och utan slagfunktion vid borrstart. Öka gradvis.

Tejpa ytan
Vid borrning i glas och kakel kan du använda maskeringstejp eller målartejp över borrpunkten. Det minskar risken för att borret glider och skyddar ytan mot sprickor.

Kylning
Glas och kakel bör borras med extern kylning. En sprayflaska med vatten eller konstant dropp från en svamp fungerar kanonbra ii de flesta fall.

Använd rätt tryck
Låt borret arbeta – tryck inte för hårt, särskilt i glas eller glaserad kakelyta.

Märk och centrera
Använd en körnare för att markera centrum av hålet, särskilt i betong, för att förhindra att borret vandrar.

Undvik slagborr i kakel och glas
Slagfunktionen ska alltid vara avstängd för dessa material, här handlar det om betydlig tunnare håltagning är väggar och liknande.

Undvik armering i betong
Om du träffar armeringsjärn, använd särskild metallborr för att ta dig förbi, eller flytta hålet om möjligt.

Se till att rätt borr används!

Att använda ett träborr, metallborr eller annan olämplig borr kan ge allvarliga konsekvenser beroende på material:

I betong
Ett trä- eller metallborr kommer snabbt bli förstört om man borrar i en betongvägg eller liknande. Det kan glöda, böjas eller gå av. Det finns också risk för att borrmaskinen överhettas. Du kommer således inte kunna borra i betong överhuvudtaget med ett trä- eller metallborr, ofta kommer man inte ens några millimeter innan det är rundat i toppen.

I kakel
Ett trä- eller metallborr halkar över ytan, misslyckas med att ta sig igenom glasyren och kommer med all sannolikhet att flisa eller spräcka hela plattan.

I glas och spegel
Risken är definitivt störst här! Borren får inte grepp och kan skapa mikrosprickor eller explodera hela glasytan. Resultatet kan bli farligt med splitter och skärskador. Används skyddsglasögon, men än bättre än så, prova inte ens med fel borr utan gå direkt på glasborr!

Med andra år, rätt borr är inte valfritt – det är faktiskt ett krav för att kunna borra säkert och med professionellt resultat.

till vänster har vi klassiska träborr och till höger återfinns betongborr vilka är nödvändiga om man borrar i betongvägg tegel och dylikt
Till vänster har vi klassiska träborr och till höger återfinns betongborr, vilka är nödvändiga om man borrar i betongvägg, tegel och dylikt.

Vi sammanfattar

Att borra i material som betong, kakel, glas och speglar är fullt möjligt men kräver teknisk precision, rätt verktyg och förståelse för materialens olika egenskaper. Betong kräver kraftfull utrustning med slagfunktion och hårdmetallspetsar. Kakel och glas kräver precision, långsam borrning och kylning – gärna med diamantborr eller spjutspetsade specialborrar. Borrmaskinen måste vara anpassad till både material och borrtyp, och felaktig utrustning kan leda till både materialskador och personskador.

Med rätt kunskap, förberedelse och verktyg kan man borra i de flesta material – men det gäller att alltid utgå från materialets karaktär och låta tekniken styra arbetet. Då blir resultatet både hållbart, säkert och estetiskt tillfredsställande.

Viktigt tips! Är du i färd med renovering eller diverse byggprojekt? Tänk på att inte borra i gamla Eternitplattor, då dessa i så fall frigör livsfarliga asbestfibrer! Eternit kan finns som gammal fasadbeklädnad på äldre hus och dylikt.