glasdörr kontor

Förgylla tillvaron med en glasvägg och glasdörr till ditt kontor

Visste du att det är lag på att anställda ska få en dos dagsljus varje dag? Jajamän, så är det faktiskt, och med all rätt! Här i Sverige regleras kravet på dagsljus genom bland annat Arbetsmiljöverkets föreskrifter (till exempel AFS 2020:1 om arbetsplatsens utformning) och Boverkets byggregler (BBR). Där framgår att arbetsmiljöer ska utformas så att personalen får tillräckligt med dagsljus för att må bra och kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett ergonomiskt och hållbart sätt. Även om det inte finns en exakt siffra på hur många lux eller timmar av solljus en arbetsplats måste ha, betonas vikten av god ljusmiljö. Här är glasväggar och glasdörr till ens kontor utmärkta exempel på hur man kan öka ljusinsläppet och samtidigt behålla en flexibel rumsindelning.

En gråtrist arbetsdag var tidigare ett faktum för många

Historiskt sett byggdes många kontorslokaler med solida innerväggar av gips, tegel eller trä, kompletterade av massiva dörrar. Denna utformning var ofta en följd av rådande byggnormer, tekniska förutsättningar och den dåvarande synen på vad som ansågs vara en bra arbetsmiljö. På 1950- och 1960-talen började mer öppna kontorslandskap vinna mark i Norden, vilket innebar att arbetsytorna blev större och avskärmningarna färre. Ändå var det ofta så att privata kontorsrum eller mötesrum försågs med traditionella väggar och dörrar. Glas användes huvudsakligen till fönsterpartier mot fasad, medan interiöra dörrar och väggar förblev slutna.

Med utvecklingen av arkitektoniska idéer och tekniska lösningar, särskilt under slutet av 1900-talet, växte intresset för att släppa in mer ljus även i de interna ytorna. Stora företag började experimentera med nya koncept för arbetsmiljö, vilket banade väg för mer transparenta lösningar i form av glasväggar och glasdörrar. Framtiden var här!

praktexempel på ett retro kontor med gammaldags känsla
Praktexempel på ett retro kontor med gammaldags känsla.

Därför har glasväggar slagit igenom stort!
Under de senaste årtiondena har kontorsmiljöer genomgått en transformation där ljus, luft och öppenhet kommit att spela en central roll. Arkitekter, inredningsdesigners och företagare har insett värdet av ljusa och öppna arbetsytor för att främja en social och interaktiv atmosfär. Glas, med sin genomskinlighet, bidrar till denna öppenhet samtidigt som det kan erbjuda visst avskiljande.

Digitaliseringen och nya arbetsprocesser har också inneburit att fler samarbetar i projektgrupper, ofta på flexibel basis. Glaspartier gör det lätt att se om ett mötesrum är upptaget och vem som är där, vilket förenklar kommunikationen. Att kunna interagera visuellt och se kollegorna genom en glasdörr eller en glasvägg till ens kontor, kan enligt vissa undersökningar även öka spontan samverkan och snabba upp beslutsprocesser.

Fördelar med glaspartier och glasdörr till kontor

Glasets popularitet går inte enbart att hänföra till estetiska faktorer – även om många uppskattar den moderna och professionella looken. Andra fördelar är bland annat:

Ökat ljusinsläpp
Glas släpper igenom dagsljus från fönster in i lokalen, vilket kan minska behovet av artificiell belysning och bidra till en mer uppiggande arbetsmiljö.

Rumsavskiljning utan isolering
Glasväggar delar av ett utrymme men bibehåller en visuell koppling mellan rummen, vilket är attraktivt i flexibla kontorskoncept där man vill ha både avskildhet och öppenhet.

Modern estetik
En glasvägg och glasdörr till kontor ger ofta ett stilrent, professionellt och samtidigt inbjudande intryck.

Minskade kostnader för ombyggnation
Väggar och partier i glas är relativt lätta att demontera och flytta, vilket passar företag som snabbt vill kunna ändra kontorslayout.

kontorsmiljö som ligger i framkant här skapas en öppen och gemensam känsla med moderna inslag och där man fortfarande behåller sin privata vrå
Kontorsmiljö som ligger i framkant! Här skapas en öppen och gemensam känsla med moderna inslag och där man fortfarande behåller sin privata vrå.

Dina anställda har rätt till dagsljus – såhär löser du det

Direkta kvantitativa krav på “exakt antal timmar solljus” finns inte inskrivna i vår svenska lagstiftning. I stället fokuserar Arbetsmiljöverket och Boverkets byggregler på att arbetsplatser ska vara utformade så att tillräckligt med dagsljus kan nå de arbetande. I praktiken betyder detta att ett kontor behöver planeras med ljusinsläpp i åtanke, antingen via fasadfönster eller smart placerade ljusinsläpp inomhus.

Om lokalerna är djupt planerade och man har rum eller korridorer utan kontakt med ytterväggar, blir en lösning med glasväggar och glasdörrar ofta en förutsättning för att ljuset ska spridas vidare. Därför ses glas mer eller mindre som en nyckelkomponent för att uppfylla och förstärka dessa regler om god ljusmiljö på arbetsplatsen.

Bli en hjälte bland personalen, investera i glaspartier och glasdörrar från Nordic Dörr och upplev en tväromvändning i såväl arbetsstämning som arbetsmoral, med positiva effekter och resultat som följd. Välkommen!!

Ingen fara om glaset går i spillror!

Säkerhet kring stora glasytor är en av de mest omdiskuterade frågorna när man planerar kontor. Helt vanligt fönsterglas kan bli mycket vasst och orsaka allvarliga skador om eller när det splittras. Men i moderna kontorslösningar används nästan alltid säkerhetsglas, vilket minimerar risken för personskador, oavsett om det gäller lamellglas eller härdat glas.

Då krävs det kontrastmarkering

Enligt Arbetsmiljöverkets regler och i vissa fall Boverkets byggregler ska glasytor som kan uppfattas som en öppning eller en fri passage ha kontrastmarkering. Detta gäller särskilt stora, genomskinliga partier i dörrar och väggar där det finns risk att någon misstar glaset för en fri väg. Kontrastmarkeringen innebär i regel tydliga dekaler, band eller mönster i ögonhöjd som gör det uppenbart att det är en glasvägg och inte en öppen passage.

Markeringens syfte är att förhindra olyckor och skador och att underlätta för personer med nedsatt syn. Därför är det också viktigt att placera markeringen på flera höjder, så att man inte missar den oavsett om man går eller sitter i rullstol.

tydlig kontrastmarkering på denna glasvägg och glasdörr vilket gör att man enkelt upptäcker glaspartiet ett absolut måste på kontor och i andra verksamheter
Tydlig kontrastmarkering på denna glasvägg och glasdörr, vilket gör att man enkelt upptäcker glaspartiet – Ett absolut måste på kontor och i andra verksamheter.

En närmare titt på säkerhetsglas

När vi pratar säkerhetsglas så gäller det inte bara “ett enda glas”, utan en samlingsbeteckning för flera typer som minimerar risken för skärskador. Två vanligt förekommande sorter är som sagt lamellglas och härdat glas, eller rättare sagt de absolut vanligaste faktiskt.

Lamellglas
Består av flera glasskikt sammanfogade med en plastfolie (vanligtvis PVB). Vid en kollision spricker glaset, men det splittras inte i lösa, vassa skärvor utan hålls samman av folien. Detta ger en hög grad av säkerhet mot personskador och gör lamellglas särskilt lämpligt för fasader, glasräcken och andra applikationer där man vill förhindra att människor eller föremål faller igenom. Lamellglas erbjuder även förbättrad ljudisolering och visst inbrottsskydd, eftersom det tar längre tid att forcera.

Härdat glas
Detta glas genomgår en värmebehandling som kraftigt ökar glasets hållfasthet och stöttålighet. Om det ändå går sönder, splittras det i små, trubbiga bitar som minskar skaderisken avsevärt jämfört med vanligt glas. Härdat glas används ofta i dörrar, duschväggar och inredningsapplikationer där man behöver en robust men elegant lösning. Det är också ett vanligt val för glasväggar i kontor, då det klarar kraftiga stötar bättre än ordinärt floatglas.

Glasväggar vs integritet?

Glas är i sig ljudledande, men när man kombinerar det med lamellskikt och specialfilmer (plastfilmer) kan ljudreduktionen höjas avsevärt. Det finns idag både laminerade och dubbelglaskonstruktioner utformade specifikt för att dämpa buller i kontorsmiljöer. Genom att välja rätt tjocklek och rätt typ av laminerad folie går det att uppnå betydande förbättringar i akustisk komfort.

För ökat integritetsskydd kan man använda frostat glas eller applicera en film som gör rutan ogenomskinlig men fortfarande släpper igenom ljus. Det finns också elektrokroma glas, där man elektroniskt kan styra genomskinligheten. Dessa lösningar är särskilt attraktiva i mötesrum eller rum som kräver stundtals avskildhet, men ibland också vill släppa in ljus och ge visuell kontakt.

lamellglas är det rätta valet vad gäller akustiskt glas dvs ljuddämpning vilket borgar för en störningsfri miljö men även högt integritetsskydd
Lamellglas är det rätta valet vad gäller akustiskt glas, dvs. ljuddämpning, vilket borgar för en störningsfri miljö men även högt integritetsskydd!

Glas som står emot klåfingriga personer

Traditionellt sett har glas alltid pekats ut som en svag länk när det gäller inbrottsskydd, men även här är säkerhetsglas en avgörande faktor. Lamellglas har en fördröjande effekt vid inbrottsförsök eftersom det inte splittras på samma sätt som vanligt glas. Även härdat glas kan vara svårare att forcera än konventionellt planglas, men är i sig inte lika inbrottshämmande som lamellglas.

I vissa fall kombineras olika glaslager och förstärkta profiler i dörr- och fönsterkonstruktioner för att uppnå högre motstånd mot inbrott. Beroende på skyddsklass och försäkringskrav kan man även välja att montera säkerhetsbeslag, låssystem och larmkomponenter för att göra det svårt för obehöriga att ta sig in.

Även i hemmiljö är en glasvägg och glasdörr den perfekta rumsavdelaren!

Det är självklart inte bara på kontor som glasväggar och glasdörrar gjort sin succé. Även i privata bostäder blir detta allt vanligare – inte minst i form av glasade industriväggar för att dela av kök och vardagsrum, eller som en del i en modern planlösning där man önskar behålla en luftig känsla. Dessa hemmaanpassade lösningar erbjuder flera fördelar:

– Bevarar ljusflödet i lägenheter eller hus med begränsad fönsteryta.
– Estetisk och modern touch som kan förhöja upplevelsen av rummet.
– Flexibilitet då en glasvägg kan inkludera en skjutdörr i glas, vilket skapar enkla övergångar mellan olika delar av bostaden.

Precis som på kontor kan man välja frostat eller mönstrat glas för att dölja insyn, till exempel mellan hall och badrum, eller vid en sovalkov i en etta.

Vi avrundar – en glasvägg med glasdörr är det givna valet till kontor

Moderna kontorskoncept strävar efter transparens, samverkan och välbefinnande. Glasväggar och en glasdörr till kontor har därför blivit en naturlig del av kontorsinredningen. De uppfyller inte bara estetiska krav, utan hjälper också till att sprida dagsljus, underlätta kommunikation och ge en flexibel arbetsmiljö. Samtidigt ställer de krav på säkerhet och efterlevnad av gällande regelverk, där säkerhetsglas, kontrastmarkering och ljuddämpande egenskaper är viktiga komponenter.

Att uppfylla Arbetsmiljöverkets och Boverkets byggregler kring dagsljus, säkerhet och tillgänglighet är helt avgörande för både arbetsgivarens ansvar och de anställdas trivsel. Rätt typ av säkerhetsglas – exempelvis lamellglas för hög inbrottssäkerhet och ljudisolering, eller härdat glas för extra stöttålighet – gör att man kan skapa trygga, vackra och funktionella ytor. Dessa glasväggar och glasdörrar kan dessutom enkelt integreras i hemmiljöer, inte bara för att de är stilrena utan också för att de ger spännande inredningsmöjligheter som passar både moderna och mer klassiska stilar.

Så för den som söker en lösning som förenar estetik, funktion och hållbarhet är valet av en glasvägg och tillhörande glasdörr till ditt kontor eller bostad ofta en träffsäker investering. Med korrekt säkerhetsglas, en genomtänkt layout och korrekta kontrastmarkeringar får man en flexibel, ljus och inbjudande miljö – utan att ge avkall på vare sig integritet, säkerhet eller långsiktig hållbarhet.

I nästa artikel på Byggnation tar vi reda på vad glasväggar landar på i pris, det är inte så farligt som du kanske tror!