brandskydd bostadsrättsförening

Brandskydd i bostadsrättsförening – styrelsen har ansvaret

I en bostadsrättsförening är det styrelsen som bär det yttersta ansvaret för att det finns ett bra och fungerande brandskydd. Det innebär att styrelsen enligt lag måste se till att det finns ett systematiskt brandskyddsarbete, att föreningen följer gällande föreskrifter, och att det finns rutiner för både förebyggande åtgärder och kontroll av brandrisker. Att ignorera detta ansvar kan få både juridiska men framförallt livsfarliga konsekvenser. Vi tar en bredare titt på detta ack så viktiga område i artikeln nedan.

Såhär ser ett typiskt brandskydd ut i en bostadsrättsförening

Brandskyddet i en bostadsrättsförening (BRF) består av flera samverkande komponenter som tillsammans ska minimera risken för brand och säkerställa att boende kan utrymma på ett tryggt sätt vid händelse av brand. I grunden bygger det svenska brandskyddet på ett delat ansvar: fastighetsägaren har ansvar för det gemensamma brandskyddet, medan de boende ansvarar för att minimera risker i sina egna lägenheter. I en BRF är fastighetsägaren och styrelsen i praktiken samma juridiska person.

Brandskyddet brukar omfatta följande delar:

Byggnadstekniskt brandskydd
Exempelvis brandcellsindelning, branddörrar, rökluckor, brandklassade material.

I behov av robusta säkerhetsdörrar och branddörrar som gör skillnad på riktigt, när det verkligen gäller? Då är det ingen annan än MaxiDoor du ska konsultera!

Organisatoriskt brandskydd
Instruktioner, rutiner, ansvarsfördelning.

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)
Dokumentation, egenkontroller och uppföljningar.

Utrymningsvägar
Fria från hinder och korrekt skyltade.

Brandskyddsutrustning
Brandvarnare i lägenheter, brandposter, brandsläckare i gemensamma utrymmen.

Informationsspridning
Anslag, skyltar och ibland utbildning för de boende.

I moderna flerbostadshus finns ofta automatiska brandlarm, medan äldre fastigheter ibland har en mer manuell brandskyddsstrategi. Oavsett fastighetens ålder krävs ett aktivt och dokumenterat brandskyddsarbete för att leva upp till lagens krav.

här i trapphuset hos denna BRF har man gjort det klart och tydligt att rökning är förbjudet och likaså cykelparkering vilket även innefattar barnvagnar elsparkcyklar och annat som kan hindra snabb evakuering dessa prylar hör hemma i avsett förrådsutrymme och inget annat
Här i trapphuset hos denna BRF har man gjort det klart och tydligt att rökning är förbjudet, och likaså cykelparkering, vilket även innefattar barnvagnar, elsparkcyklar och annat som kan hindra snabb evakuering. Dessa prylar hör hemma i avsett förrådsutrymme och inget annat!

Säkerhetsrisker för bränder i BRF:er

De största brandriskerna i bostadsrättsföreningar återfinns i både tekniska brister och mänskligt beteende. Många av riskerna kan förebyggas – men det kräver medvetenhet, rutiner och tekniska lösningar.

Vanliga brandrisker inkluderar:

– Köksbränder, framför allt spisbränder, som utgör den vanligaste brandorsaken i bostäder.
– Glömda levande ljus eller rökning inomhus, särskilt i sängar eller soffor.
– Elfel, såsom gamla eller felinstallerade el-centraler, förlängningssladdar och hushållsapparater.
– Blockerade utrymningsvägar, t.ex. barnvagnar, cyklar eller möbler i trapphus.
– Felaktig hantering av brandfarlig vara, t.ex. bensin i garage eller lösningsmedel i källarförråd.
– Otillräcklig brandskyddsutrustning, exempelvis saknade eller ur funktion tagna brandvarnare i lägenheter.

I flerbostadshus kan även brand- och rökspridning mellan lägenheter och genom ventilationssystem vara ett problem, särskilt i äldre byggnader där brandcellsindelning är bristfällig eller komprometterad.

Viktigaste tipsen för ett fungerande brandskydd!

Det finns flera åtgärder som en bostadsrättsförening kan vidta för att förbättra sitt brandskydd, både kortsiktigt och långsiktigt. De viktigaste tipsen rör både teknik, organisation och beteende.

Inför och dokumentera ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA)
Det innebär att ni tar fram rutiner för kontroll, åtgärd, dokumentation och uppföljning. Detta är inte bara en god idé utan ett krav enligt lag.

Utbilda styrelse och boende
Föreningar som informerar sina medlemmar om brandsäkerhet ser ofta ett bättre resultat i form av färre incidenter.

Installera brandsläckare i gemensamma utrymmen
Detta är högst aktuellt i tvättstuga, garage och trapphus. Se till att de är typgodkända (6 kg pulversläckare, klass ABC).

Kontrollera att utrymningsvägar är fria och tydligt skyltade
Informera de boende om att barnvagnar och annat inte får förvaras i trapphusen.

Testa brandvarnarna!
I såväl gemensamma utrymmen som att påminna medlemmarna om att själva kontrollera sina brandvarnare årligen (mer frekvent är dock rekommenderat).

Genomför återkommande brandskyddskontroller
Absolut minst en gång per år, gärna oftare såklart!

Ta in expertis!
Anlita en extern brandkonsult eller brandskyddsfirma för att få ett professionellt öga på fastighetens brandskydd.

något som är extremt underskattat vad gäller brandskydd är faktiskt brandvarnarna dessa små rackare gör verkligen skillnad mellan liv och död varav det är ack så viktigt att testa dem årligen helst varje månad och sedermera byta ut dem med jämna mellanrum lika viktigt är det att ha flera rökdetektorer och värmevarnare utspridda i olika delar av bostaden
Något som är extremt underskattat vad gäller brandskydd är faktiskt brandvarnarna – Dessa små rackare gör verkligen skillnad mellan liv och död, varav det är ack så viktigt att testa dem årligen, helst varje månad, och sedermera byta ut dem med jämna mellanrum. Lika viktigt är det att ha flera rökdetektorer och värmevarnare utspridda i olika delar av bostaden.

Måste en bostadsrättsförening ha brandsläckare?

Det finns ingen uttrycklig lag som kräver att en BRF har brandsläckare i varje utrymme, men det är ett starkt rekommenderat skydd. I gemensamma utrymmen där det finns teknisk utrustning, exempelvis i elcentraler eller maskinrum, kan det däremot ställas krav beroende på verksamhetens art. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rekommenderar att alla bostäder och gemensamma utrymmen ska ha tillgång till brandsläckare.

Att tillhandahålla brandsläckare i exempelvis trapphus, källare och vind ger inte bara ett praktiskt skydd utan visar också att föreningen tar brandsäkerheten på allvar. För vissa fastigheter, särskilt de med kommersiella lokaler, kan brandsläckare vara ett krav enligt försäkringsvillkor eller lokal föreskrift.

en eller flera brandsläckare i trapphus och andra gemensamma utrymmen i en bostadsrättsförening borde vara en så kallad no brainer vad gäller brandskydd
En eller flera brandsläckare i trapphus (och andra gemensamma utrymmen) i en bostadsrättsförening borde vara en så kallad ”no brainer” vad gäller brandskydd!

Vad brandskyddskontroll innebär och när det är lag på sådant

Begreppet brandskyddskontroll syftar oftast på den kontroll som sker av eldstäder, skorstenar och rökkanaler enligt lagen om skydd mot olyckor. Dessa kontroller genomförs av kommunens sotare eller av behöriga entreprenörer, med intervaller som varierar beroende på användning och typ av anläggning. I normalfallet görs brandskyddskontroll vart 3:e eller 6:e år.

Men i en vidare mening bör en brandskyddskontroll även inkludera inspektion av byggnadens hela brandskyddssystem, så kallad egenkontroll, vilket är en del av det systematiska brandskyddsarbetet (SBA). Den kontrollen är inte tidsbestämd i lag men ska ske regelbundet och dokumenterat. Försäkringsbolag kräver ofta årlig dokumentation av SBA, vilket i praktiken gör kontrollen obligatorisk, ja dvs. om man vill få någon ersättning vid händelse av just brand.

Tips! Missa inte MSBs publikation Brandskydd i flerbostadshus vilken riktar sig mot bland annat BRFer och dylikt.

Hur ofta ska man göra brandskyddskontroll (egenkontroll) i en BRF?

Frekvensen bör anpassas efter fastighetens storlek, ålder, konstruktion och verksamheter. Som tumregel gäller:

En gång per år
Dokumenterad genomgång av SBA, inklusive kontroll av dörrar, brandluckor, skyltar, utrymningsvägar och utrustning.

Var tredje månad
Enklare egenkontroller av trapphus, skyltning och utrymningsvägar.

Vid förändringar
Om fastigheten byggs om eller hyresgäster ändras (t.ex. restaurang öppnar), ska brandskyddet uppdateras och kontrolleras.

Dessa regler gäller för brandskydd i bostadsrättsförening

Brandskyddet i bostadsrättsföreningar regleras av flera lagar och föreskrifter. De viktigaste är:

Lagen om skydd mot olyckor (2003:778)
Denna lag anger att ägare eller nyttjanderättshavare ansvarar för att förebygga brand och hindra eller begränsa skador.

Boverkets byggregler (BBR)
Ställer krav på brandcellsindelning, brandtekniska installationer, materialval och utrymningsvägar.

Arbetsmiljölagen
Om föreningen har anställda, exempelvis fastighetsskötare.

MSB:s föreskrifter
Ger vägledning om hur SBA ska bedrivas.

Lagen om bostadsrättsföreningar (1987:667)
Indirekt ansvar via styrelsens skyldigheter att bevara föreningens egendom.

Det är alltså en kombination av fysisk säkerhet, organisatoriskt ansvar och löpande dokumentation som krävs för att brandskyddet ska uppfylla lagens intentioner.

Vem har det övergripande ansvaret i en BRF?

Det är styrelsen i bostadsrättsföreningen som har det formella och juridiska ansvaret för brandskyddet. Det innebär att styrelsen måste säkerställa att brandskyddet uppfyller de lagar och föreskrifter som gäller, och att det bedrivs ett aktivt systematiskt brandskyddsarbete. Styrelsen kan delegera arbetsuppgifter till förvaltare eller entreprenörer, men aldrig det juridiska ansvaret. I händelse av brand där det visar sig att brandskyddet varit bristfälligt kan enskilda styrelseledamöter hållas personligt ansvariga, särskilt om vårdslöshet förekommit.

Visste du? Såhär många bränder uppstår årligen – och på grund av!

Statistik från MSB visar att det årligen sker över 24 000 bostadsbränder i Sverige. Av dessa utgör ca 6 000 bränder i flerbostadshus (både bostadsrätter och hyresrätter). Det motsvarar ungefär 16 bränder per dag i svenska lägenheter.

alldeles för många bränder uppstår årligen i bostäder här i Sverige och andra länder hela 6000 flerbostadshus drabbas varje år i vårt avlånga land
Alldeles för många bränder uppstår årligen i bostäder här i Sverige, och andra länder – Hela 6000 flerbostadshus drabbas varje år i vårt avlånga land.

Mest förekommande brandorsakerna i bostäder, generellt sett:

– Matlagning (spisbränder)
– Rökning (särskilt i sängen)
– Elektriska fel
– Levande ljus
– Anlagda bränder
– Felaktig hantering av brandfarliga varor

Av alla dödsbränder i Sverige sker 80–90 % i bostäder. Många offer är äldre, ensamma eller påverkade av alkohol. Det visar att även god teknisk standard inte räcker – information, rutiner och socialt ansvar är lika viktiga.

brandorsakerna är ofta många bland annat kan elektrisk utrustning och apparater drabbas eller rentav ha för hög påfrestning på bostadens elnät vilket i sin tur skapar överhettning med brand som följd se därför till att alltid använda godkända produkter och koppla inte för hög effekt till samma uttag
Brandorsakerna är ofta många, bland annat kan elektrisk utrustning och apparater drabbas eller rentav ha för hög påfrestning på bostadens elnät, vilket i sin tur skapar överhettning med brand som följd. Se därför till att alltid använda godkända produkter och koppla inte för hög effekt till samma uttag!!

Vi summerar – brandskydd i en bostadsrättsförening

Att ha ett bra och gediget brandskydd i en BRF (bostadsrättsförening är inte något som är valfritt – det är en skyldighet enligt lag. Styrelsen är ytterst ansvarig, och det innebär krav på både tekniska lösningar och organisatoriskt arbete. Genom att bedriva ett dokumenterat och levande brandskyddsarbete (SBA), säkerställa att byggnaden är rätt utrustad, utbilda de boende och anlita sakkunniga när det behövs, kan föreningen minimera risken för brand och spara liv.

Brandskydd är inte bara något man gör för att uppfylla lagen – det är ett fundament i ett tryggt och hållbart boende.

Vill du ha hjälp med att kontrollera eller förbättra brandskyddet i din förening? Det finns många kvalificerade brandskyddskonsulter och leverantörer som erbjuder helhetslösningar för BRF:er. Tänk på att en investering i brandskydd inte bara minskar risk – den kan också sänka försäkringspremier och öka tryggheten för alla boende. Detta är inget område man vill tumma in på, med andra ord!!

I nästa nyhetsartikel här på Byggnation riktar vi blickarna mot säkerhetsdörrar och dess stora nytta i såväl flerbostadshus som företag och dylika områden.