armbågskontakt placering

Placering av armbågskontakt för högsta tillgänglighet

En korrekt placering av en armbågskontakt ska vara lätt att nå för alla, inklusive personer med begränsad rörlighet eller nedsatt kraft i armar och händer. För att följa gällande regler och erbjuda maximal tillgänglighet bör armbågskontakter monteras på en höjd där de kan aktiveras utan större ansträngning, vanligtvis mellan 90 och 110 cm från golvet och placerade inom en armlängds avstånd från dörren. Detta säkerställer att alla användare enkelt kan komma åt dörröppnaren och passera säkert. Det finns dock andra aspekter att ha i åtanke också, vilket vi fördjupar oss i här nedanför.

Vi börjar med: Vadå armbågskontakt, vad är det?

En armbågskontakt är en särskild typ av dörröppnare utformad för att möjliggöra enkel, ”beröringsfri” aktivering. Genom att trycka lätt med armbågen eller handen aktiveras dörröppnaren, som i sin tur signalerar dörrautomatik att öppna dörren. Tekniken bakom armbågskontakter bygger på elektriska kretsar och ibland sensorteknik, vilket gör att de kan användas i olika miljöer där det är viktigt med hygien eller för att underlätta tillgängligheten för personer med olika funktionsvariationer. Den tryckkänsliga ytan på kontakten är generellt stor nog för att kunna aktiveras även av personer som kanske har begränsad rörlighet eller styrka i sina händer.

Miljöer som dessa kontakter används i

Armbågskontakter är vanliga inom miljöer som sjukhus, äldreboenden, och offentliga byggnader där många människor rör sig dagligen. De används också inom byggnader med höga hygienkrav, exempelvis vårdinrättningar och livsmedelsindustrin, eftersom en beröringsfri aktivering minskar risken för smittspridning. Dessutom är de vanliga i offentliga toaletter, kontorsmiljöer och bostadshus, där tillgänglighet är en viktig faktor. I dessa miljöer gör armbågskontakter att dörrar blir mer tillgängliga och hanterbara för alla, inklusive personer som använder rullstol, rullator, kryckor eller andra hjälpmedel.

Köp din armbågskontakt, dörrautomatik, reservdelar och tillbehör hos CDVI-gruppen i Sverige – Här erbjuds ett produktsortiment som borgar för kvalitet och tacklar alla miljöer.

armbågskontakter i anslutning till en skolbyggnad typiskt användningsområde för dessa knappar som ökar både tillgängligheten och bekvämligheten
Armbågskontakter i anslutning till en skolbyggnad – Typiskt användningsområde för dessa knappar som ökar både tillgängligheten och bekvämligheten.

Armbågskontakt och dess placering från golvet eller marken

För att säkerställa optimal tillgänglighet och efterleva de gällande tillgänglighetskraven ska en armbågskontakt monteras på en höjd mellan ca 90 och 110 cm från golvet (eller marken, om det är utomhus). Denna höjd är noggrant utformad för att underlätta för alla användare, inklusive personer i rullstol, äldre individer och personer med begränsad rörlighet eller nedsatt styrka i armar och händer. Genom att hålla sig inom denna höjdintervall kan användare enkelt nå kontakten utan att behöva böja sig framåt, sträcka sig uppåt eller justera sin kroppsställning, vilket minskar risken för obekväma och potentiellt osäkra rörelser.

Att placera armbågskontakten på denna höjd gör det också möjligt för användare med olika fysiska förutsättningar att aktivera dörröppnaren med ett enkelt tryck av armbågen, underarmen eller handen, kanske till och med knäet eller benet. Detta är särskilt viktigt i miljöer där personer kan bära på saker, använda rullatorer eller andra hjälpmedel, och där snabb och säker tillgång genom dörröppningar är avgörande. För att säkerställa en universell utformning som möter tillgänglighetsstandarder, är därför denna höjd att föredra i de flesta offentliga och privata miljöer där dörrautomatik används.

Knappens avstånd från dörren

Bästa möjliga tillgänglighet och användarvänlighet fås dessutom om en armbågskontakt har en placering inom 40 till 50 cm från dörrkarmen. Denna avståndsrekommendation säkerställer att kontakten är lätt att nå utan att tvinga användaren att ta ett extra steg eller sträcka sig obekvämt för att aktivera dörröppnaren. Genom att ha kontakten nära dörren, men inte för nära, så kan personer som har händerna fulla, använder hjälpmedel, eller har begränsad rörlighet enkelt aktivera dörröppnaren och smidigt passera genom dörröppningen.

En kontakt som sitter för långt bort från dörren kan leda till en osmidig passage, där användaren kanske måste aktivera dörren på avstånd och sedan skynda sig framåt för att hinna igenom innan dörren börjar stängas. För personer med nedsatt rörlighet eller som använder rullstol kan detta skapa en onödig utmaning och till och med innebära en risk för säkerheten. Att hålla kontakten inom det rekommenderade avståndet skapas en intuitiv och enkel användarupplevelse som gynnar alla, särskilt de som har behov av en tillgänglighetsanpassad miljö. Detta nära avstånd bidrar också till att skapa en mer effektiv och säker passage, vilket är särskilt viktigt i miljöer med hög genomströmning, såsom sjukhus, offentliga byggnader och vårdinrättningar.

En armbågskontakt bör placeras cirka 90-110 cm från golvet eller marken samt runt 40-50 cm från dörren som ska öppnas
En armbågskontakt bör placeras cirka 90-110 cm från golvet, eller marken, samt runt 40-50 cm från dörren som ska öppnas.

Storlek på tryckytan

Tryckytan på en armbågskontakt är speciellt utformad för att vara både stor och tydligt markerad, ofta med symboler, piktogram eller text för att göra funktionen beskrivande och lätt att förstå för alla personer. Den generösa ytan gör att kontakten enkelt kan aktiveras även av personer med nedsatt syn eller precision i sina rörelser, vilket är avgörande för att skapa en tillgänglig och användarvänlig miljö. Genom att vara tydligt markerad kan armbågskontakten snabbt identifieras, vilket minskar tiden som krävs för att lokalisera och använda den, särskilt i stressiga eller brådskande situationer.

Vanligtvis har armbågskontakter en tryckyta på cirka 9 cm i bredd och 25 cm i höjd, vilket är tillräckligt stort för att möjliggöra aktivering med en armbåge, hand, gångkäpp, eller rullatorhandtag. Denna storlek är optimal för att säkerställa att även personer med nedsatt rörlighet eller de som kanske bär på föremål kan träffa kontakten utan större ansträngning. Den rektangulära formen ger en naturlig tryckyta som är tillräckligt lång för att passa användare av varierande längd och rörlighet. På detta sätt bidrar tryckytans storlek och design till en universell utformning som underlättar för alla, oavsett fysiska förutsättningar, och som särskilt beaktar behovet hos personer med hjälpmedel.

Hur länge dörren måste stå öppen efter tryck

Dörrar som är utrustade med armbågskontakter och dörrautomatik ska stå öppna tillräckligt länge för att en person med nedsatt rörlighet hinner passera tryggt och utan stress. Standardtiden varierar beroende på miljö och användningsområde, men vanligen är tiden inställd på 3-10 sekunder. I vissa fall kan tiden behöva anpassas efter specifika behov, till exempel på sjukhus, vårdcentraler och boenden, där personer kan behöva extra tid för att passera med rullstol eller rullator.

Om dörren stänges innan man hunnit passera

Utifall dörren stängs innan en person hunnit passera kan det innebära både en säkerhetsrisk och ett tillgänglighetsproblem. Moderna dörrautomatiker är dock ofta utrustade med sensorer som känner av när någon fortfarande befinner sig i dörröppningen, vilket förhindrar att dörren stängs innan personen har passerat helt. Dessa sensorer kan vara rörelse- eller tryckkänsliga och anpassar dörrens rörelse efter omgivningen för att minimera risken för kläm- eller fallolyckor.

efter att man tryckt på armbågskontakten så ska dörren stå öppen under tillräckligt lång tid för att man ska hinna passera detta kan programmeras till önskat antal sekundrar och det går även att utrusta systemet med säkerhetssensorer för att undvika klämrisk
Efter att man tryckt på armbågskontakten så ska dörren stå öppen under tillräckligt lång tid för att man ska hinna passera – Detta kan programmeras till önskat antal sekundrar, och det går även att utrusta systemet med säkerhetssensorer för att undvika klämrisk.

Minimum bredd på dörrarna

För att en dörr ska vara så tillgänglig som möjligt enligt rådande regelverk krävs ofta en minimum bredd på minst 80 cm, vilket är tillräckligt för att en rullstol ska kunna passera. I miljöer där tillgänglighet är en viktig aspekt, till exempel offentliga byggnader och vårdinrättningar, kan bredare dörrar rekommenderas och vara önskvärt för att underlätta för personer med hjälpmedel som rullstolar, rullatorer eller barnvagnar. En korrekt bredd och rätt utformad dörrmiljö säkerställer att dörren kan användas av så många som möjligt, oavsett deras fysiska förutsättningar.

När det är krav armbågskontakter respektive dörrautomatik

Krav på armbågskontakter och dörrautomatik kan variera beroende på byggnadstyp och användningsområde. I Sverige omfattas exempelvis offentliga byggnader, sjukhus och äldreboenden av krav på tillgänglighet enligt Boverkets byggregler (BBR), som specificerar att dörrar i dessa miljöer ska vara enkla att öppna för alla användare. Armbågskontakter blir då ett verktyg för att uppfylla dessa tillgänglighetskrav. Dörrautomatik kan också krävas i särskilt trafikerade byggnader där många människor passerar dagligen, eller där hygienkrav ställer särskilda krav på beröringsfri aktivering.

Avslutande ord kring armbågskontakt och placering

För att säkerställa högsta tillgänglighet och följa lagkrav är det avgörande att en armbågskontakt har en strategiskt placering och monteras på rätt höjd och avstånd från dörren, vanligtvis 90-110 cm från marken och en armbågslängd (minst) ifrån den dörr som kommer öppnas. Rätt utformning och placering av en armbågskontakt bidrar till att skapa en säker och användarvänlig miljö för alla besökare och användare av byggnaden, oavsett deras fysiska förutsättningar.